Dry needling is een behandelmethode waarbij verhardingen in een of meerdere spieren met een zeer dunne naald worden aangeprikt zodat de spieren weer kunnen ontspannen (de fysiotherapeut injecteert dus géén vloeistof in het lichaam). De naald die gebruikt wordt bij dry-needling is vergelijkbaar met de acupunctuurnaald.


Hoe werkt dry needling?

Bij dry-needling wordt de aangedane spier kort aangeprikt (de naald blijft dus niet in het lichaam achter, zoals bij accupunctuur). Er kan een gevoel dat mogelijk optreedt is een soort kramp op het moment dat het triggerpoint wordt aangeprikt. De spier zal zich na het aanprikken even kort aanspannen, om zich vervolgens weer te ontspannen. Na de dry needling behandeling kunnen de behandelde spieren vermoeid en zwaar aanvoelen (vergelijkbaar met spierpijn). Dit is volkomen normaal en meestal van korte duur.

Voor wie is dry needling?

Dry needling is uitermate geschikt voor chronische spierklachten en patiënten met kleine, voelbare verhardingen in een spier of meerdere spieren (myofasciale triggerpoints). De meest voorkomende oorzaak van deze spierknoopjes is een chronische (langdurige) overbelasting van de spier.

Wat is het doel van dry needling?

Het doel van dry-needling is het wegnemen van de (pijn)klachten waardoor sportbeoefening, hobby’s en goed functioneren in het dagelijks leven weer mogelijk is.

Wanneer dry needling?

Dry-needling is uitermate geschikt bij nek-, rug-, schouder-, heup- en armklachten of wanneer u bijvoorbeeld last heeft van stijve spieren en gewrichten.